Проблемите с паметта обикновено се появяват при възрастни хора. Това е

...
Проблемите с паметта обикновено се появяват при възрастни хора. Това е
Коментари Харесай

Всеки има тези 7 продукта у дома - те могат да подобрят паметта

Проблемите с паметта нормално се появяват при възрастни хора. Това е натурален развой, който поражда заради стареенето. Има обаче случаи, когато проблеми с паметта пораждат при хора на млада и междинна възраст. Всичко това, тъй като стресът, неприятното хранене и неналичието на сън са измежду главните аргументи за утежняване на паметта на човек.

Ето за какво за профилактика и възстановяване на мозъчните функционалности лекарите и диетолозите предлагат да се включват в диетата артикули, които спомагат за стимулиране на мозъка и възстановяване на паметта. Подготвихме лист с артикули, които могат да оказват помощ за това.

Има няколко храни, които са известни със своите изгоди за възстановяване на паметта и когнитивните функционалности. Ето някои от тях:

Броколи

Броколите са отличен източник на редица хранителни субстанции, които могат да оказват помощ за възстановяване на паметта. Те съдържат огромно количество антиоксиданти, които защищават мозъка от увреждане. Броколите също съдържат витамини К и С, които могат да подобрят мозъчната функционалност и паметта. В допълнение, броколите съдържат съединения, наречени скваленини, които се придържат към мозъчните кафези и могат да насърчат образуването на нови невронни връзки, което е потребно за възстановяване на паметта.

Така че броколите могат да бъдат потребно допълнение към вашата диета, в случай че желаете да подобрите паметта си.



Снимка: Freepik

Какао

Какаото постоянно е наричано " натурален мозъчен стимулант " и " подобрител на паметта ". Съдържа разнообразни съединения, които могат да имат позитивен резултат върху мозъчната функционалност. Два основни съставния елемент, които оказват помощ за възстановяване на паметта, са катехините и флавонолите.

Катехините са антиоксиданти, които участват в какаото. Те могат да подобрят кръвообращението и да подтикват производството на протеини, които предизвикват растежа и запазването на мозъчните кафези. Флавонолите също се намират в какаото и имат свойства да понижават възпалението и да усъвършенстват функционалността на кръвоносните съдове, което може да повлияе позитивно на паметта.



Снимка: Freepik

Авокадо

Авокадото е хранителен артикул, който може да помогне за възстановяване на паметта. Плодът съдържа мононенаситени мазнини, които могат да поддържат здравето на мозъка и паметта. Освен това авокадото е богато на витамини B, C и E, както и на фолиева киселина, които способстват за възстановяване на когнитивните функционалности.

Препоръчително е да ядете авокадо дружно с други потребни за мозъка храни като риба, ядки и зехтин.



Снимка: Pixabay

Орехи

Орехите са в действителност известни със своите потребни свойства за възстановяване на паметта. Те са богати на омега-3 мастни киселини, които са в основата на здравето на мозъка. Омега-3 способства за подобряването на мозъчните функционалности, в това число паметта и когнитивните качества.

Орехите също по този начин съдържат витамини Е и В-комплекс, които оказват помощ за подсилване на нервната система и възстановяване на паметта. В допълнение, те съдържат антиоксиданти, които защищават мозъка от увреждане на свободните радикали.

Орехите се предлагат в умерени количества - до 1-2 ядки дневно. Могат да се включват в разнообразни ястия или да се употребяват като лека закуска. Въпреки това, както при всяка друга храна, значимо е да се придържате към рационални порции и да не преяждате.



Снимка: Getty Images

Куркума

Куркумата е растение, употребявано в обичайна медицина за разнообразни цели, в това число за възстановяване на паметта. Основният деен съставен елемент на куркумата - куркуминът - е прочут със своите противовъзпалителни, антиоксидантни и невропротективни свойства.

Някои изследвания демонстрират, че куркуминът може да има позитивен резултат върху паметта и когнитивните функционалности. Смята се за значим фактор в предварителната защита на невродегенеративни болести като заболяването на Алцхаймер.



Снимка: Freepik

Спанак

Спанакът съдържа огромен брой хранителни субстанции, които могат да оказват помощ за възстановяване на паметта. Богат е на витамини К и А, които играят значима роля в поддържането и подобряването на когнитивните функционалности, написа Фокус. Витамин К оказва помощ за образуването на нови връзки сред невроните, като по този метод усъвършенства паметта.

Освен това спанакът съдържа антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, които могат да предпазят мозъка от увреждане. Те оказват помощ за понижаване на риска от развиване на увреждане на паметта и невродегенеративни болести, в това число заболяването на Алцхаймер.

Спанакът също е с високо наличие на желязо, което може да поддържа здравословното кръвообращение в органите, в това число мозъка. Това може да усъвършенства снабдяването на мозъка с О2 и хранителни субстанции, което е значимо за поддържането и подобряването на паметта.



Снимка: Freepik

Тиквени семена

Тиквените семки съдържат доста потребни субстанции, като масло, аминокиселини и витамини, които могат да бъдат потребни за мозъка и паметта.

Важно е обаче да запомните, че питателните добавки като тиквени семки, какао, куркума и други не са вълшебно средство за възстановяване на паметта. За поддържане на здрав мозък и памет се предлага съчетание на разнообразни способи, като здравословна диета, физическа интензивност, психическа стимулация и съответна отмора.

Превод: GlasNews.bg



Снимка: Freepik
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР